Duitse inval in België: Operatie "Fall Gelb"

 Tussen 1920 en 1937 ondertekende Beligë een reeks dokumenten met Frankrijk, Groot-Britannië en Duitsland. Eerst begon ze het leger te versterken en daarna beloofden Frankrijk en Groot-Brittanië Beligië te helpen in geval van een oorlog. Eindeljk beloofde Duitsland het belgische gebied te besparen. België wilde dus neutral blijven.

Toch, werd hun wens niet vervuld. In de vroege ochtenduren op 10 mei 1940 viel het Duitse leger binnen. Nog steeds bang voor de gebeurtenissen van 1914, begonnen vele mensen te vluchten. Vele van hen (ambtenaren en magistraten, die volgens contracten moesten op hun post blijven) werden bij terugkeer bestraaft. 

Het leger moest sommige goede posten opgeven om op drie andere linies te kunnen vechten. Onder druk van Frankrijk werd de Scheldelinie verlieten, waarvoor Franse pers België schuldigde. Toch, nog tjdens de oorlog, werd de heldendom van de belgische troepen erkend.

Vanaf de inval begonnen belgische reservisten CRAB's genoemd, naar Frankrijk te gaan om de Duitsen te vechten. Toen België capituleerde waren r bijna 150.000 CRAB's al in Frankrijk. In augustus 1940 vertroken ze terug naar België.

Bombardementen, mei 1940

Vluchtelinen, mei 1940

Bronnen: 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB_in_de_Tweede_Wereldoorlog
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/gebeurtenissen.html


Коментари

Популарни постови са овог блога

Achttiendaagse veldtocht en Duits bestuur