Achttiendaagse veldtocht en Duits bestuur

 Het Belgisch leger probeerde te vechten, maar het was duidelijk dat ze zouden verliezen. Koning Leopold III vroeg Frankrijk en Groot-Britannië naar hulp, maar die hulp kwam nooit. Nadat hij had gerealiseerd dat overgave de enige uitweg was, voegde de koning zich bij de troepen. België capituleerde officieel op 28 mei 1940. Deze beslissing werd scherp bekritiseerd. Duizenden Belgen verloren hun levens en honderdduizenden werden naar krijgsgevangenkampen gebracht. 

In tegenstelling tot andere gebieden die onder Duits bestuur waren, bleef België onder millitair bestuur (in plaats van burgerlijkbestuur) tot 7 juni 1944. Generaal Freiherr Alexander von Falkenhausen werd als millitair gouverneur van het gebied gekozen. Hij leidde de Duitse troepen en de Belgische politie en gendarmerie, wat hem volledige controle over het gebied gaf. 

De praktische adiminstratie werd eerst aan de ministers die niet hadden ontgesnapt vertrouwd. Na enige tijd werden ze vervangen door collaborateurs. Vanaf 6 oktober 1942 werden mannen tussen 18 en 50 en vrouwen tussen 21 en 35 tot erk in Duitsland gedwongen. Velen wilden dat niet, en daarom verstopten ze zich. 

De koniklijke familie werd eerst in Kastel van Laken gevangen genomen. Na de landing in Normandie werden ze naar het Kasteel van Hirschstein overgebracht. Ze werden begin mei 1945 door de Amerikanen uit Oostenreikse Strobl bevrijden. 

Alexander von Falkenhausen

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB_in_de_Tweede_Wereldoorlog
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/gebeurtenissen.html

Коментари

  1. Ik vind jou blog heel informatief! Wat misschien deze blog nog leuker zou kunnen maken is ook je eigen mening over het thema te vermelden. Volgens mij zou dan het verhaaltje nog vloeiender zijn.

    ОдговориИзбриши
  2. Ik vind dat jou blog behulpzaam is. Volgens mij houden Belgie en Nederland tijdens Tweede Wereldoorlog zich goed. De grootste probleem was dat beide landen neutraal wilden blijven en daarom ze hun strategies niet goed konden voorbereiden.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Duitse inval in België: Operatie "Fall Gelb"